
Wiadomo, w jaki sposób dieta bardzo niskokaloryczna odwraca cukrzycę
10 listopada 2017, 10:37U zwierząt bardzo niskokaloryczna dieta może szybko odwrócić cukrzycę typu 2. Jeśli uda się potwierdzić wyniki u ludzi, być może uda się wytypować nowe cele dla leków.
Lepsze polimery, świeższa żywność
10 lutego 2009, 16:56Dzięki przypadkowemu odkryciu, dokonanemu na Case Western Reserve University, możliwe będzie dłuższe i bezpieczniejsze przechowywanie żywności oraz leków i lepsze zabezpieczenie elektroniki przed wilgocią. A wszystko przy jednoczesnych obniżonych kosztach.

Odkryto proces, który może spowolnić topnienie lodów Antarktyki
25 czerwca 2018, 09:28Najnowsze badania dają jednak nadzieję, że sytuacja może nie być tak dramatyczna. Zauważono bowiem proces, który może spowolnić utratę lodu. W miarę, jak ubywa lodu, zmniejsza się nacisk na położone poniżej warstwy skał

Ocet z borówek amerykańskich poprawia pamięć, przynajmniej u myszy
20 grudnia 2017, 15:32Ocet z borówek amerykańskich (Vaccinium corymbosum) poprawia funkcjonowanie poznawcze myszy z amnezją wywołaną skopolaminą.

Supertani sposób na HIV?
11 marca 2009, 21:55Z pozoru brzmi to dziwnie, lecz powstrzymanie odpowiedzi immunologicznej może... zapobiec zakażeniu wirusem HIV. Co więcej, osiągnięcie tego efektu jest możliwe dzięki zastosowaniu prostego składnika dodawanego powszechnie do kosmetyków.

Współczesny tryb życia odpowiedzialny za epidemię krótkowzroczności
8 sierpnia 2018, 06:46Na całym świecie mamy do czynienia z epidemią krótkowzroczności. Od 1971 roku odsetek osób krótkowzrocznych w USA zwiększył się niemal dwukrotnie i wynosi obecnie 42%. W Azji na krótkowzroczność cierpi niemal 90% nastolatków i dorosłych. Naukowcy nie są jednak zgodni, co jest przyczyną tego stanu rzeczy.

Wieczna zmarzlina skrywa olbrzymie ilości rtęci
12 lutego 2018, 10:58Arktyczna wieczna zmarzlina zawiera olbrzymie ilości rtęci. Wraz z postępującym globalnym ociepleniem może ona zostać uwolniona do środowiska naturalnego i je zatruć.

Powidoki międzyzmysłowe
10 kwietnia 2009, 08:51W iluzji wodospadu przyglądanie się przez jakiś czas spadającej wodzie powoduje, że po przeniesieniu wzroku na nieruchomy obiekt widzimy jego przemieszczanie się w kierunku przeciwnym do wody. Badacze z MIT-u wykazali, że ujemny powidok pierwszego ruchu występuje nie tylko w przypadku wzroku, ale również dotyku. Co więcej, zmysły te wydają się ze sobą powiązane.

W RPA odkryto najstarszy rysunek wykonany przez H. sapiens
14 września 2018, 10:16W jaskini Blombos w RPA znaleziono najstarszy rysunek wykonany ręką Homo sapiens. Trzy czerwone linie przecinające sześć linii zostały narysowane przed około 73 000 lat na kawałku konglomeratu krzemionkowego. Rysunek jest starszy o co najmniej 30 000 lat od podobnych znanych dotychczas zabytków.

Dwadzieścia procent Amerykanów odpowiada za 50% emisji gazów cieplarnianych
21 marca 2018, 07:44Zaledwie 20% Amerykanów jest odpowiedzialnych za niemal 50% amerykańskiej emisji gazów cieplarnianych związanych z dietą. Główną przyczyną jest tutaj wysoki poziom konsumpcji wołowiny.